När bör man använda vattenreningstabletter?

När bör man använda vattenreningstabletter?

Vattenreningstabletter är nödvändiga vid flera olika typer av äventyr eller aktiviteter, där du inte har tillgång till rinnande vatten. Men det finns flera olika typer av vattenreningstabletter på marknaden och de har även lite olika användningsområden. Så vad ska man tänka på när man använder vattenreningstabletter och framförallt hur fungerar de?

När bör man rena vattnet?

Det finns flera olika tillfällen då det kommer vara fördelaktigt att rena vattnet, framförallt för din hälsas skull då vatten som inte är rent kan påverka både din lever och njurar negativt. Så för att säkerställa att du får i dig fräscht och framförallt rent vatten bör du vid dessa tillfällen alltid ha vattenreningstabletter nära till hands:

Dåligt vatten i ditt bostadsområde

Om du bor i ett bostadsområde som har ganska dåligt vatten, kan det också vara bra att först rena vattnet innan du dricker det. I Sverige är vi väldigt lyckligt lottade med att kranvattnet går att dricka i princip överallt. Men har du egen brunn och vill vara lite extra försiktig så är vattenreningstabletter ett bra alternativ.

Under båttur, husvagn-och husbilsäsong

När det är dags för säsongen där vädret tillåter båtturer och färd i husvagn och husbil är det viktigt att du ser över din vattentank innan du beger dig iväg. Detta för att du ska kunna dricka ditt vatten utan att behöva oroa dig för dåliga bakterier.

När vatten förvaras i vattendunkar kan det bildas en beläggning i slangar och andra områden, detta gäller speciellt vid stigande temperatur. Genom att använda vattenreningstabletter kan du vara säker på att vattnet håller sin goda smak och håller mindre utrymmen rena i det långa loppet.

När du befinner dig i vildmarken

I naturen finns det gott med vattendrag och bäckar som du kan fylla på vattenflaskan i. Men däremot är det inte alltid som vattnet är tillräckligt rent för dig att dricka. Med vattenreningstabletter kan du därmed säkerställa att du kan fylla på vattenförrådet, oavsett vart du befinner dig och hur lång aktivitet du ska utföra. En stor fördel är också att du slipper bära med dig flera vattenflaskor!

Hur använder man vattenreningstabletter?

Men den stora frågan är då, hur använder man egentligen vattenreningstabletter och vad ska man tänka på?

Det är väldigt lätt att använda vattenreningstabletter. Det är bara att lägga i en tablett i vattnet, låta den lösas upp och sedan behandla vattnet i cirka 30 minuter innan du dricker det. Enklare än så kan det knappast bli och tabletterna tar också upp minimalt med plats i packningen.

Olika typer av vattenreningstabletter

På marknaden så finns det idag även flera olika typer av vattenreningstabletter, så att vattnet kan skräddarsys beroende på vart du bor eller vart du ska resa. Vad som skiljer dem åt är framförallt sitt innehåll och vilket typ av verksamt ämne som tabletten har. Man kan rena vattnet på flera olika sätt och detta är de vanligaste på dagens marknad:

  • Klor – Har en något besk smak så låt vattnet lufta rejält innan du dricker det.
  • Klordioxid – Tar död på bakterier och virus med mindre bismak. Finns som tablett och i flytande form.
  • Jod – Används främst mot bakterier och bör inte användas i mer än sex veckor.
  • Silver – Är idag förbjudet i kosttillskott, men används fortfarande i vattenreningstabletter. Ett kontroversiellt alternativ som trots allt ger en bra bakteriedödande effekt.
  • Sodium Dichloroisocyanurate – Används framförallt av UNICEF och är bakteriedödande, samtidigt som det renar vattnet och är mycket effektivt.

Om du ska ut i skog och mark, eller har bokat in en utlandssemester så kommer det vara fördelaktigt att packa med lite vattenreningstabletter som du kan använda. Man kan aldrig vara nog försiktig!

Bli först med att kommentera

Kommentera