Sjösäkerhet: Detta måste du tänka på!

Sjösäkerhet: Detta måste du tänka på!

När man tänker på säkerheten ute på sjön är nog det första man tänker på en flytväst. Men det finns så mycket annat man kan göra själv för att förhindra olyckor – både för dig själv och andra i din omgivning. Sjösäkerheten gäller inte bara ute på havet utan sträcker sig även till förberedelserna man gör innan avfärd också. 

Förberedelser att tänka på:

  • Lär känna din båt
  • Gå igenom utrustningen
  • Ha en plan om olyckan skulle vara framme

Precis som med bilar är det viktigt att man förbereder och utrustar sin båt för den typ av resa man ska ge sig ut på. Likaså är det viktigt att lära känna båten man använder, egen eller hyrd, för att kunna förebygga och lösa problem som kan uppstå ute till sjöss. Det kan vara bra att veta hur motorn fungerar och hur exempelvis en bottenplugg fungerar.

På sjön gäller andra regler än på vägarna vid bilfärd, därför kan det vara bra om man som nybörjare går en utbildning som ger dig de grundläggande kunskaperna du behöver för att öka din sjösäkerhet.

Lika viktigt som förberedelsen inför resan är utrustningen ombord. Att ha koll på verktygslådan, brandsläckaren och första hjälpen-lådan kan göra en stor skillnad ifall en olycka inträffar. Detsamma gäller utrustning man själv tar med såsom mat, varma kläder och vatten.

Saker att tänka på innan avfärd:

  • Planera din resa
  • Se till att någon vet var du ska
  • Flytväst till alla

Planera, planera, planera. Se till att du vet hur man navigerar till sjöss och utrusta din båt med sjökort. Detta för att kunna undvika att gå på grund och fastna i kluriga passager. I planeringen ingår att ha koll på vädret och det gäller inte bara för stunden under avfärd, du måste även veta hur vädret ska bli under hela din båtfärd så att du kan planera hemfärden och undvika väder som kan orsaka problem.

Om en olycka skulle inträffa är det bra att ha mobiltelefonen i ett vattentätt fodral så att man kan ringa 112, även om du skulle hamna i vattnet. Men trots att du kanske nu har vidtagit alla dessa förebyggande åtgärder spelar det ingen roll om du inte har en flytväst till alla ombord. En flytväst räddar liv.

Att tänka på ute till sjöss:

  • Håll avstånd
  • Visa hänsyn och var tydlig
  • Ha ett sunt förnuft

Som i den vanliga biltrafiken är ömsesidig hänsyn även ett motto på havet. Ensam är inte stark, utan man hjälps åt och är rädd om människor samt miljön. Ute på sjön finns inga tydliga vägar och filer, därför är det extra viktigt att man håller stora avstånd och är tydlig med vad man tänker göra.

Det är bättre att “överdriva” dina svängar för det inte ska uppstå missförstånd och man kan alltid återgå till sin önskade kurs i ett senare skede. Tidigare tips är en bra början, men det finns även saker att tänka på som den ovane kanske inte alls tänker på. Detta kan exempelvis vara hur mycket vågor din båt skapar. Det kan i sin tur påverka omgivningen om du färdas i en skärgård eller liknande där folk bor och är nära vattnet.

Drick inte till sjöss

Både polisen och kustbevakningen har rätt att göra alkoholutandningsprov till sjöss och det är samma regler för en båtförare som för en bilförare.

Gränsen för sjöfylleri ligger på 0,2 promille och gäller fartyg som med motordrift kan köras i minst 15 knop eller har ett skriv med största längd av minst 10 meter. Det är inte bara föraren som kan åtalas för sjöfylleri utan även en passagerare som har en uppgift av väsentlig betydelse för säkerheten.

Bli först med att kommentera

Kommentera